Tilleke Schwarz: Mark Making


De titel van het boek Mark Making verwijst naar: het merken, een teken aanbrengen. Het merken is een verwijzing naar de traditie van het borduren van merklappen en het merken van het linnengoed, waaraan de auteur schatplichtig is. Een ‘teken aanbrengen’ is een letterlijk verwijzing naar hetgeen zij doet in haar borduurwerk.

Het introductie essay, getiteld ‘Maps of Modern Life’ is geschreven door Dr Jessica Hemmings. Jessica heeft vaker over Tilleke Schwarz gepubliceerd in de internationale vakpers. Die titel is vrij vertaald als ‘’Spiegel van het moderne leven’ . Jessica gaat voornamelijk in op de inhoud van Tilleke's werk en legt verbanden met de traditie van het merklappen borduren en met de hedendaagse kunst:

In het verleden borduurden vrouwen merklappen. Zo leerden ze de beginselen van het lezen en schrijven. Tilleke Schwarz zet deze traditie voort, maar met haar hedendaagse versie daagt ze kijkers uit om na te denken. Haar moderne merklappen ontstaan uit observatie en intuïtie en voldoen niet aan de traditionele verwachtingen. Nette rijen steken zijn hier vervangen door abstracte, gelaagde composities; overbekende aforismen als “Oost west, thuis best” zijn omgevormd tot een mengelmoes van politiek correcte uitspraken, computer codes en signalen over de haperende techniek; en een verfijnd palet van zorgvuldig op elkaar afgestemde garens is ingeruild voor tegendraadse strengen metaalgaren op een opvallend geverfde lap. Toch heeft deze textielkunst niet alle banden met de traditionele merklappen verbroken. Met een spektakel van teksten en beelden wordt weldegelijk voortgebouwd op het rijke culturele erfgoed van de merklap, als verteller van verhalen. Maar in plaats van traditionele alfabetten of appels zijn er nu niet eenduidige, postmoderne verhalen te lezen over “onze moderne maatschappij en de vreemde manier, waarop we omgaan met massacommunicatie’’.

 


Uitgeverij Ter Burg in Alkmaar
72 pagina’s / soepele band

Het boek bevat foto’s van meer dan 20 jaar borduurwerk en vele fraaie details. Het is geheel in full colour en in het Engels en het Nederlands.

Meer Ekfrastisch (woord en beeld) werk van Tilleke

Meer Ekfrastiek

website Tilleke Schwarz

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 31/03/07  Eisjen