wpe4.jpg (27018 bytes)
Moeder en zoon voor de skyline

 

wpe7.jpg (26392 bytes)
Vader en zoon op de ferry.

 

wpe9.jpg (46828 bytes)
en op Times Square

 

wpeB.jpg (56223 bytes)
De toekomst voorspellen in Chinatown.


wpeD.jpg (56900 bytes)
Brooklynbridge

 

wpeF.jpg (32284 bytes)
Twin Towers (World Trade Center),

 

wpe11.jpg (31926 bytes)
met aan de voet "Le penseur",

 

wpe13.jpg (26584 bytes)
die even uit moest rusten.

 

wpe15.jpg (62499 bytes)
De spierballen op skeelers

 

Klikken op de foto's geeft een groter formaat te zien.




New York, New York.....

Aan het eind van Anton’s weekje hier moest zoonlief terug naar New York, waar hij het vliegtuig naar huis kon pakken. Na de ochtendspits van Washington vertrekken en voor de avondspits bij New York aankomen was de bedoeling en dat lukte prima in viereneenhalf uur tijd. Een motel gereserveerd  aan deze kant van New York, in North Bergen, zodat we de auto zonder problemen en zonder extra kosten mooi kwijt konden. Je zit dan vlakbij New York en kunt prachtig de skyline van de Big Apple bekijken in de dorpen Weehawken en Hoboken (nog geen 10 minuten met de auto vanuit het motel). 

Prachtige plaatsen om foto’s te maken en in Hoboken kan ook heerlijk gegeten worden. Na het in- en uitlopen van de verschillende etablissementen,  waarbij Anton constateerde dat het er een paradijs was, omdat er overal bijna alleen maar vrouwen zaten, besloten we tot de Mexicaan, “El Bajo”. Razend druk, prima eten en inderdaad weer bijna alleen vrouwen.... Al die artikelen die ik de laatste tijd gelezen heb over “De jonge, goed opgeleide Amerikaanse vrouw, in het bezit van een goede baan, die niet aan de man kan komen” leken zich hier in werkelijkheid voor onze ogen af te spelen. Heel vreemd, vooral als je er op gaat letten en elke keer alleen maar groepjes vrouwen binnen ziet komen.

 

Hoboken is een dorp dat zich, aan de andere kant van de Hudson, recht tegenover New York, rondom de oude dorpskern ontwikkeld heeft tot een Yuppencentrum in veel schitterende apartementsgebouwen. De bewoners maken gebruik van de ferry om over te steken naar Manhattan. Het is ook het dorp waarvan ik me realiseerde dat het nogal eens gebruikt wordt in politiefilms met wilde achtervolgingen, waarbij je dan telkens via de nauwe straten een blik kunt werpen op New York. Nu geen politiedrama’s, maar rustige straten waar het prima wandelen was in het late avonduur. 

De volgend dag namen wij ook de ferry, die heel rustig was op deze zonnige zaterdagmorgen. De boot bracht ons naar Midtown New York van waaruit we de bus (inbegrepen bij het ferry-kaartje) naar Times Square namen. De plek waar New York altijd het “Nieuwe Jaar” ingaat en een interessant gekkenhuis om te bekijken. De immense reclames flitsen je van alle kanten toe en de Nasdaq laat je constant weten hoe of het met haar koersen staat. “Nooit wil ik hier wonen”, was zoonlief’s commentaar. Een uitspraak die ik wel kan begrijpen, maar de stad intrigeert mij hevig. Die combinatie van strakke wolkenkrabbers, hier en daar een kerkspits en de oude, rijk versierde, eerste hoogbouw doet een soort tintelende energie door me heen gaan, die me voortdrijft van blok naar blok om te weten te komen hoe het in elkaar zit, hoe het werkt en wat het allemaal verbergt. 

Bijkomen kun je dan altijd in een Starbucks. Het enige café in de US of A waar je gegarandeerd goede koffie kunt drinken. Met aan het tafeltje naast ons een drietal flink bewapende politieagenten in gesprek met een operazangeres die hen blijkbaar tijdens het laatste kerstfeest voor een drankje had uitgenodigd (heerlijk vind ik dat, gesprekken afluisteren in een omgeving waar niemand het je kwalijk kan nemen omdat het bijna onvermijdelijk is), kwamen we weer bij van de drukte en besloten de metro te nemen naar Chinatown.


 

Een stuk rustiger en een totaal andere sfeer. Straten met stalletjes waar gezellig langs geslenterd wordt, een pleintje waar Chinese mannen en vrouwen fanatiek domino of kaart spelen en waar, op kleine, rode, plastic krukjes je toekomst voorspeld kan worden. De Chinees gemodelleerde straatlampen staan in schril contrast met de huizengevels waarvan de eindeloze brandtrappen de grootste blikvangers zijn. En natuurlijk is er een ruime keus voor lunch. Bij binnenkomst in een optrek waar de bediening uit een groot aantal oudere heren bleek te bestaan werd ons de pot met thee meteen voorgezet. Heerlijk. Toen Anton aanstalten maakte zijn vader wat eten op te scheppen met de woorden “Papa hou je bord even aan”, brak er een grote glimlach door bij de oudere heer die ons nog wat thee in stond te schenken en hij zei “Good son, but mother first.....”. We schoten allemaal in de lach en Anton gaf ruiterlijk toe dat hij groot gelijk had. Mijn hart heeft hij gestolen.

 

Daarnaar weer verder te voet, langs de Brooklynbridge, richting Twin Towers. Je steekt dan Manhattan zo’n beetje dwars door van Noordoost naar Zuidwest. Als je aan de voet van deze hoogste skyscrapers staat en naar boven kijkt begrijp je waarom het ‘wolkenkrabbers’ genoemd worden. Er stond weer een eindeloze rij om de lift in te mogen naar de top en daar zijn we maar omheen gelopen. Vorig jaar heb ik het uitgebreid bekeken met die andere zoonlief, Erik, dus was blij dat Fred en Anton geen zin hadden om tijd te verdoen in de rij. Tijd was kostbaar op deze dag. Het liep tegen vieren en Anton moest tegen achten op Newark zijn, een van de vliegvelden rondom New York. Dus gingen we opzoek naar de ferry die ons terug moest brengen naar onze auto.

 

En die vertrok vanuit  North West Batterypark. Een plek met uitzicht op het Statue of Liberty waar New York er zo bloot mogelijk bij leek te liggen, te skeeleren of te flaneren. Vrouwen in minimale tanga’s en mannen met geoliede bovenlijven deden vergeten dat we in puriteins Amerika waren. De jacht op de andere sekse, of dezelfde sekse, leek druk aan de gang met prachtig opgepoetste lijven en spierbundels die werden gedemonstreerd via ingewikkelde capriolen op skeelers. Tussen al deze heen en weer schietende hormonen bleef de ferry keurig heen weer de Hudson over varen en bracht ons, terwijl we op haar bovendek een laatste blik wierpen op Manhattan en Mevrouw Liberty,  mooi op tijd aan de overkant.

 

Newark Vliegveld, geperst tussen alle highways rondom New York, konden we gelukkig makkelijk vinden en met uitzicht op de vliegtuigen van Continental Airlines verorberden we nog een bordje pasta met onze oudste zoon en namen daarna weer voor vier maanden afscheid, wat me toch altijd weer een knoop in mijn maag en een brok in mijn keel bezorgd. Hij terug naar zijn lief, wat nog moeite bleek te kosten want het vliegtuig was overbooked, en wij op weg naar New England voor enkele dagen vakantie.
Tips voor de reiziger:

Logeren aan de New Jersey kant van New York is stukken voordeliger. Scheelt soms de helft van de prijs en er hoeft niet extra betaald te worden voor het parkeren van een auto. Via roomsaver.com kun je met coupons door de week zelfs nog goedkopere tarieven regelen (als je van te voren nIEt reserveert, dat betekent dus arriveren voor 3 uur om nog een bed te kunnen krijgen).

Wij hebben gelogeerd in het
Super 8 Motel in North Bergen, dat vanaf de Interstate 95 highway (die van noord naar zuid langs New York gaat) heel gemakkelijk te bereiken is. Een eenvoudig motel met vriendelijke bediening. Er vlakbij liggen nog de motels Days Inn en Fountain Motel. Alles te bereiken door vanaf de I 95 de 495 East  te nemen. Neem daarna de afslag Kennedy Boulevard en de motels liggen bijna direct aan de rechterhand.

Om bij de ferry in Weehawken te komen neem dan weer de weg die langs de 495 East naar de Lincolntunnel naar beneden, het oosten, gaat. Volg de borden Lincoln tunnel, houd rechts aan en ga niet onder de 495 door (want dat gaat de Lincolntunnel in), maar volg de weg rechts. Bij het stoplicht met de weg meedraaien (nog steeds naar rechts), direct links voorsorteren en volg het bord New York Waterways naar links bij het stoplicht. Onder een hoog viaduct door, over treinrails weer links en de borden voor parkeren blijven volgen.

De ferry kost $6 per persoon (mei '01) en het parkeren van de auto $6 per dag. Schema's en tarieven New York Waterways. Op zaterdag en zondag gaat de ferry terug niet vanaf Wall street, maar vanaf North Battery Park naar Hoboken ($2) waar een taxi genomen kan worden naar de parkeerplaats in Weehawken ($8)

Naar Hoboken (voor eten en rondkijken) dezelfde weg volgen maar dan bij het laatst genoemde stoplicht rechtdoor en een brug over. Draai de 14e straat naar links in en je arriveert in hartje Hoboken.

Terug naar de motels is lastig, want als je dezelfde weg terug neemt kom je rechts van de 495 terecht en is het heel vervelend om weer bij de motels te komen. Het makkelijkst is vanuit Hoboken terug de 14e straat in en dan rechtdoor naar boven de brug over die in een T-kruising eindigt. Sla rechtsaf. Zigzag dan (links/rechts) door North Bergen tot je de 26ste straat bereikt en ga die naar het Westen in. Helemaal aan het eind is een idioot klein weggetje dat "Jane Street" heet en dat je weer naar beneden naar de diverse motels leidt.

Times Square 
Starbucks
 
China Town
 
World Trade Center
 
Battery Park

Vragen of opmerkingen?
Mail me.

Washington Memorials Inhoudsopage Eisjen
mei '01