The Millennium March on Washington DC for Equal Rights

Zondag 30 april 2000

rainbowbar.bmp (3238 bytes)
-vervolg-

relevante links:

 

LoveMyGayKid.jpg (8885 bytes)

 

LoveMyGayKid.jpg (8885 bytes)

 

LoveMyGayKid.jpg (8885 bytes)

 

LoveMyGayKid.jpg (8885 bytes)

 

LoveMyGayKid.jpg (8885 bytes)

 

 

Onder degenen die zich op het veld zetten zijn ouders met kinderen die openlijk hun liefde belijden voor hun homosexuele kind door middel van het dragen van borden, spandoeken, of t-shirts met daarop: "I am the Gay Kids Mum" en "I am the Gay Kids Dad".   Kinderen in t-shirts met daarop: "We love our moms". Groepen variërend van piloten clubs tot de "DC Different Drummers". Er is slechts een enkele dissonant. Een man met een enorm kruis, met daarop een bord "jullie zijn zondaren, toon berouw", staat vlak bij het podium. Zijn aanwezigheid leidt tot foto-sessies, waarbij deelnemers aan de mars zich in elkaars armen laten fotograferen voor het kruis.

Door de sprekers worden de twee meest bekende slachtoffers van de zogenaamde "hate-crimes" uitgebreid herdacht. Mathew Shepard werd doodgeslagen omdat hij homosexueel was, James Byrd Jr. omdat hij zwart was. Mensen huilen openlijk bij beide herdenkingen.

Onder de sprekers bevindt zich ook Ellen DeGeneres. In Nederland is haar serie "Ellen" ook op TV geweest, waarin ze nog een heterosexuele eigenares van een boekwinkel speelde. Sinds een paar jaar is zij "Uit" en zij, zowel als haar partner de actrice Anne Heche, hebben daar de nodige gevolgen van ondervonden. Tijden zonder werk en de nodige "haat-post" en andere "leuke dingen" die de gemiddelde anti-homosexuelen-burger al zo meer weet te verzinnen. Als zij op het toneel verschijnt, staat de menigte als één man/vrouw op en het applaus is niet te stoppen. Zat ze tijdens de 1993 demonstratie nog thuis te huilen voor de TV, nog niet uitgekomen voor haar geaardheid en alleen, nu was ze er stralend met de woorden; "Ik ben hier met mijn familie omdat ik niet meer wil verliezen. Geen baan meer verliezen vanwege de persoon die ik liefheb. Geen Matthew Shepards meer verliezen vanwege anti-homo-misdaden. Geen jongeren meer verliezen door zelfmoord. Ik heb geleerd dat de waarheid en de liefde de enige zaken van belang zijn."

Dan is er Martine Navratilova, niet alleen tennisster maar oprichtster van de Rainbow Card. Een Visa Credit kaart waarvan elke keer dat de eigena(a)r(es) hem gebruikt om iets te kopen, te reizen of te dineren, een gedeelte van de transactie automatisch overgemaakt wordt naar het Rainbow Fund, bestemd voor ondersteuning van de Gay en Lesbian beweging.

Ook de eerste openlijk lesbische Domocratische Vertegenwoordigster in het Huis van Afgevaardigden Tammy Baldwin houdt een speech. En er blijkt zelfs een homosexuele vertegenwoordiger van de Grand Old Party, of te wel een Republikein, te zijn in Congress: Steve Gunderson.

We worden nogmaals aangesproken, dit maal door een man, met de vraag waar we vandaan komen en waarom we hier zijn. Ook hij begint zeer enthousiast over Nederland en blijkt Amsterdam al bezocht te hebben. Hij biedt aan een foto van ons te maken te midden van dit gezelschap. Het resultaat is helaas overbelicht, maar toch zeker goed bedoeld.

Sprekers ten overvloede en daar krijgen we dan ook genoeg van. We gaan naar Pennsylvania Avenue, waar een gedeelte is afgezet voor een straat festival. Veel eten, veel drinken, veel informatie op elk gebied en muziek. Maar onze energie raakt op. Vijf uur lopen we al rond bij temperaturen van 30 graden en we besluiten het feest te verlaten. Naar ons gevoel is een weekend wat begon met een "Equality Rock Show" op vrijdagavond, een massa ceremonie zaterdagochtend bij het Lincoln Memorial waar honderden homosexuele paren elkaar eeuwige liefde beloofden en deze dag, waar wij aan deelnamen, een succes.

We gaan de metro in met verschillende manlijke en vrouwlijke paren en worden meteen geconfronteerd met de realiteit. Stickers, buttons, petjes en vlaggetjes worden weggestopt. Gingen ze nog hand in hand de metro in, bij Friendship Heights (ons metro station), zien we de zelfde paren volkomen 'los' van elkaar op straat lopen. Na zo veel openheid lopen wij, hand in hand, met een triesterig gevoel naar huis. Komt het er ooit van?

Eisjen

rainbowbar.bmp (3238 bytes)

PowerfulForce.jpg (3214 bytes)      terug naar Memorials Index              terug naar begin


rainbowbar.bmp (3238 bytes)

hate crime slachtoffers:

sprekers o.a.: