Kissi.jpg (127508 bytes)
Kissi-voorouderbeeld

 

 

 

 

 


 

 

 

  Stijl

In de Afrikaanse beeldhouwkunst valt stijl samen met "cultuur" of "etnologische groepering" en is de beeldhouwer ervan overtuigd bij zijn werk rechtstreeks geholpen en/of geÔnspireerd te worden door bovenmenselijke wezens. In Sierra Leone zijn het de Temne, de Sherbro, de Kono en de Kissi die stenen sculpturen produceren. Het Kissi-woongebied bevindt zich op het kruispunt van de grenzen van Guinee-Conakry, Sierra Leone en Liberia op de West Afrikaanse kust.

De oospronkelijke 'Pomtan', zoals ze worden genoemd, kenmerken zich door hun tubulaire vorm, een delicaat bewerkt gezicht, afgeplatte ogen en een puntige kin, vaak met een baard. Voor het eerst worden de Afrikaanse stenen sculpturen  genoemd in een brief uit 1447  van de Genuaanse koopman  Malafante, reisgezel van de ontdekkingreiziger Cadamosto,  waarin hij schrijft dat de bewoners van dit gebied "beelden van steen en hout aanbidden".

De eerste bewijzen van de stenen beelden komen naar Europa in 1883 en worden door het Britse Museum opgekocht. Men was zo onder de indruk van deze "kunst" dat deskundigen meenden te kunnen zeggen dat het "nooit afkomstig zou kunnen zijn van de barbaren in Afrika, maar toegeschreven moest worden aan de Phoeniciers of de Egyptiers"

Leistenen kop Boven Egypte
Koninklijk Museum voor
Kunst en Geschiedenis
   

 

Achtergrondinformatie

Afrikaanse steenhouwer culturen:

Phoenician Art
Egyptiers

kaart van Afrika

Achtergrondinformatie bij de eerste kontakten tussen Europa en Afrika:

 

In de 20ste eeuw zijn het alleen de Kissi die nog hun 'pomptan' produceren, en eveneens op commerciŽle wijze. In hun stijl hebben zij dan elementen opgenomen van de andere steenhouwersculturen in hun omgeving

Terug naar hoofdpagina

 

Bronnen: