Top van tepee Washington Memorial met tepees. Indiaan op de Mall tijdens november wake
Thanksgiving, maar nu zonder Indianen!

wpe19.jpg (16848 bytes)

 

 

 

 

 

 

wpe1A.jpg (24667 bytes)

 

 

 

 

 

 

 

wpe1F.jpg (14520 bytes)

 

 

 

 

 

 

wpe1C.jpg (27271 bytes)

 

 

Aan die eerste maaltijd mochten ze mee doen. Ze zorgden zelfs voor een groot deel van het festijn. Zou nu elke afstammeling, van die kolonisten aan wie dit feest te danken is, één Indiaanse familie uit willen nodigen, dan kan dat niet meer. Ze zijn er niet meer, of te ver weggestopt. Ze hadden niet zo vermetel moeten zijn te denken dat dit land van hen was, voordat al die puriteinse Europeanen het voor zichzelf opeisten.

Thanksgiving, een familiefeest met een tafel vol voedsel, traditioneel bestaand uit o.a. kalkoen, zoete aardappelen, maïs en cranberry's. Een maaltijd die begint met gebed, staande rondom de volbeladen tafel, God dankend voor al het goede van het afgelopen jaar. Altijd wordt er gedacht aan de Pilgrimfathers die deelnamen aan dat eerste feest, zelden nog aan de Indianen die destijds ook aan die tafel zaten.

De oorsprong van het feest ligt in Plymouth, Massachusets, waar in 1620 op 21 November de Mayflower voor anker ging met aan boord 102 passagiers. Onder hen bevonden zich de zogenaamde "Pilgrimfathers". Engelse Puriteinen, meestal boeren met weinig opleiding, die hun leven ingericht wilden zien puur op grond van de bijbel. Daarom waren ze aan het begin van de 17e eeuw al naar Leiden geëmigreerd, waar ze 12 jaar lang volledige religieuze vrijheid genoten. Een deel van hen, 37 in totaal, zag niet de mogelijkheid om een eigen burgerlijke status te verkrijgen, vond de Hollandse invloed op hun kinderen te groot, en vertrok met de Mayflower naar Amerika.

Het gebied waar ze zich wilden vestigen behoorde toe aan de Wampanoag stam. De chief van de stam, Massasoit, of Gele Veder, sloot op 22 maart 1621 een overeenkomst met de Mayflower-vaarders, na een barre winter waarin de helft van Engelsen was overleden aan honger en kou.

De Indianen hielpen de blanken. Leerden hen o.a. maïs te planten waarbij gedroogde vis gebruikt werd als mest. Deze gezamenlijke inspanning  leidde tot het eerste Thanksgivingsfeest in november 1621. Een evenement dat drie dagen duurde en waarbij Gele Veder en 90 van zijn mannen, plus de 51 overgebleven Engelse kolonisten samen het resultaat vierden van een jaar hard werken. Op tafel stond de oogst van het land, er werden speciaal mannen op uitgestuurd om gevogelte te schieten en de Indianen leverden vijf herten.

Dat was dus de eerste en de laatste keer. Voor sommige Indianen is deze nationale vrije dag een "rouwdag" geworden. Anderen, zoals de 'Native Youth Alliance', houden in de hele maand november sinds twee jaar een wake.

Voor dit doel worden, op de Mall tussen het Witte Huis en het Washington Memorial, drie tepees opgezet . Een vuur  wordt op de eerste dag aangestoken en de gehele maand brandend gehouden. Voor die Indiaanse gemeenschappen, die nog steeds onder moeilijke omstandigheden moeten leven, wordt er gebeden naar de God van het noorden, oosten, zuiden en westen. Gedurende drie dagen, 10, 11 en 12 november, worden de Indiaanse Vietnam Veteranen speciaal herdacht in de gebeden. Thanksgivingsday zelf wordt er gevast van zonsopgang tot zonsondergang.

Die tenten staan daar eveneens om de vertegenwoordigers van het Amerikaanse Volk, vlakbij in het Capitool, en de bevolking er aan te herinneren dat het Indiaanse volk en hun cultuur nog steeds bestaan, en dat ze nog steeds ongelijk en vaak slecht behandeld worden.

  • Indiaanse gebieden worden verhoudingsgewijs vaker gebruikt om nucleair afval te dumpen, of om nucleaire bommen te testen.
  • Millieuvriendelijke bedrijven vestigen zich niet in Indianenreservaten.
  • Sommige Indianenreservaten verdienen geld met casino's, maar dat geld wordt vaak gebruikt om de infrastructuur zoals scholen, wegen en goedkope behuizing, die niet door de overheid wordt geleverd, te betalen. Ook komt het regelmatig alleen maar ten goede aan enkele families.
  • In "The Land of the Free" zijn nog steeds bepaalde Indiaanse rituelen verboden en godsdienstvrijheid hebben Indianen pas officieel sinds 1993.
  • Idiaanse kinderen die uit de macht van hun ouders worden gezet, worden vaak in blanke gezinnen ondergebracht, waardoor zij elk contact met hun cultuur verliezen.
  • Indiaanse teenagers plegen, verhoudingsgewijs, het vaakst zelfmoord.

Terwijl we staan te praten, vraagt mijn gesprekspartner waar ik vandaan kom. "Nederland", is dan natuurlijk mijn antwoord.

"Ah, you're Dutch.......  Those Dutch, zij waren het   die als eersten handel gingen drijven in Indianenscalpen, keurig met een roodkleurig stuk vel er aan vast, anders was het niet zeker dat het van een Indiaan kwam....." Ik heb ter plekke mijn excuses aangeboden en dat werd lachend geaccepteerd.  Gelukkig maar, want ik wist toch even niet wat ik daar mee aan moest.

We hebben het nog gehad over het feit dat ze niet een echte vertegenwoordiging in de regering hadden (of onze Koningin daar nou eens niet wat van kon zeggen.....).Klik op image en ga naar het "Redskins" rugbyteam. Over de Washington Redskins (rugby team), waar ze al jaren processen tegen voeren  i.v.m. het gebruik van die naam, maar nooit gelijk krijgen, omdat de Redskins claimen dat die naam ter ére van de  Indianen is.   Na 7 jaar van processen is vorig jaar de uitspraak gedaan dat de Redskins hun naam niet mogen gebruiken als handelsmerk, wat aardig wat inkomsten scheelt. (Geen verkoop meer van t-shirts, petjes, etc.). Over de UN  die vindt dat het afmaken van 1.000.000 Armeniërs door de Turken in het begin van de 20ste eeuw nu een genocide genoemd moet worden, terwijl niemand het over de Indianen heeft. 

Verder mocht Ik foto's maken, die we samen hebben bekeken op mijn digitale camera, zodat ze tenminste wisten wat ik op het net zou zetten ter algemene lering...!

Eisjen
25.11.00

 

     Relevante links:

 

 

 

  • Pilgrimfathers in Leiden. George W. Bush, afstammeling van de Pilgrimfathers en in 1989 Leids ereburger (hoofdstuk 3.4: Gevluchte CIA-Chef)